dr hab. inż. Elżbieta Jędrszczyk
Kierownik studiów podyplomowych "Towaroznawstwo i Obrót Produktami Ziołowymi". Główne kierunki badań dotyczą wartości odżywczej roślin leczniczych i prozdrowotnych (warzyw, ziół, microgreens) oraz czynników modyfikujących ich skład chemiczny, jak stymulatory, etefon, czynniki pogodowe i środowiskowe. W ostatnich latach zainteresowania badawcze skoncentrowały się głównie na pomidorze i czosnku pospolitym oraz mikroroślinach. Kierownik projektu: „Opracowanie receptur i procesu produkcji naturalnych koktajli warzywno-owocowych dostosowanych do indywidualnych potrzeb konsumentów”. Współautor skryptu do ćwiczeń z Warzywnictwa, trzech broszur dla Instruktorów Ogrodniczych w PZD. Otrzymywała wyróżnienia i nagrody za swoją pracę dydaktyczną (m.in. nagrody Rektora UR, I miejsce w konkursie na najlepszą pracę magisterską), medal Komisji Edukacji Narodowej. Wiedzę z zakresu warzyw i ziół w diecie upowszechnia także na licznych wykładach i szkoleniach dla młodzieży szkolnej, słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku, działkowców z Polskiego Związku Działkowców, Instruktorów Centrum Doradztwa Rolniczego czy praktyków ogrodników. Opiekun kierunku Rośliny Lecznicze i Prozdrowotne.