Wykładowcy
-
Od 1992 r. pracownik naukowo-dydaktyczny Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa UR w Krakowie, obecnie na stanowisku profesora URK w Katedrze Ogrodnictwa. Dorobek naukowy w całości jest przypisany dyscyplinie rolnictwo i ogrodnictwo. Obejmuje on 56 oryginalnych prac twórczych, 34 doniesienia na (...)
-
Badania koncentrują się na wartości odżywczej roślin leczniczych i prozdrowotnych, zwłaszcza warzyw i ziół, ze szczególnym uwzględnieniem tych używanych w kosmetyce. Pracuje nad opracowaniem naturalnych suplementów diety dla kobiet w ciąży, w tym ekstraktów z liści maliny oraz owoców jagodowych, (...)
-
Główne kierunki badań w ostatnim czasie dotyczyły analizy zawartości związków biologicznie czynnych w ziołach, warzywach i owocach. Brała udział w projektach skupiających się na aplikowaniu nanocząstek roślinom papryki słodkiej, sałaty czy pomidora. W latach 2022/2023 była kierownikiem badania (...)
-
Pracownik farmacji w Collegium Medicum UJ. Zainteresowania badawcze dotyczą użytkowania wybranych grup leków, opieki farmaceutycznej oraz jakości udzielanych usług/świadczeń w aptekach ogólnodostępnych w aspekcie wpływu na skuteczność oraz bezpieczeństwo farmakoterapii pacjentów oraz (...)
-
Główne kierunki badawcze dotyczą entomofauny szkodliwej i pożytecznej oraz niechemicznych sposobów ograniczania szkodników. W ostatnich latach zainteresowania badawcze skoncentrowały się na wykorzystaniu olejków eterycznych i wyciągów roślinnych do ograniczania szkodników, w tym w połączeniu z (...)
-
Technik farmaceutyczny w aptece ogólnodostępnej. Poza sprzedażą leków, suplementów diety i wyrobów medycznych sporządza leki recepturowe oraz protokoły wykonania. Od 2015 roku szkoli się z zakresu farmacji i zielarstwa jako uczestnik posiedzeń naukowych/naukowo-szkoleniowych, m.in. konferencje z (...)
-
Główne kierunki badań dotyczą aspektów zarządzania przedsiębiorstwem z sektora agrobiznesu, w tym zarządzania kapitałem ludzkim, wiedzą i informacją, zarządzanie strategiczne, zarządzanie projektami, a także komunikacja biznesowa i marketingowa. Współpracuje w wielu projektach naukowych i (...)
-
Kierownik studiów podyplomowych "Towaroznawstwo i Obrót Produktami Ziołowymi". Główne kierunki badań dotyczą wartości odżywczej roślin leczniczych i prozdrowotnych (warzyw, ziół, microgreens) oraz czynników modyfikujących ich skład chemiczny, jak stymulatory, etefon, czynniki pogodowe i (...)
-
Ponad 30-letnie doświadczenie w pracach badawczych dotyczących wpływu substancji zawartych w produktach spożywczych na zdrowie człowieka badanych w modelach In vitro, Ex vivo i In vivo. Doświadczenie w obsłudze sprzętu laboratoryjnego (spektometria UV/Vis, AAS, ICP-MS, chromatografia różnych (...)
-
Główne kierunki działalności naukowej dotyczą roślin warzywnych i zielarskich, szczególnie kapustowatych i koncentrują się na zagadnieniach z zakresu biologii i agrotechniki (metody uprawy, zagęszczenie roślin, nawożenie mineralne, nawadnianie, stosowanie biostymulatorów, doświetlanie roślin) (...)