Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

    Studia podyplomowe

   Towaroznawstwo i Obrót Produktami Ziołowymi

plik svg - godło

dr hab. inż. Ewa Capecka, prof. URK

Od 1992 r. pracownik naukowo-dydaktyczny Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa UR w Krakowie, obecnie na stanowisku profesora URK w Katedrze Ogrodnictwa. Dorobek naukowy  w całości jest przypisany dyscyplinie rolnictwo i ogrodnictwo. Obejmuje on 56 oryginalnych prac twórczych, 34 doniesienia na konferencjach naukowych krajowych i zagranicznych, 3 monografie, 43 prace popularno-naukowe. Dotyczy zagadnień związanych z  jakością plonu roślin uprawnych oraz możliwościami jej kontroli; częstym tematem prac jest problematyka zmienności poziomu związków biologicznie aktywnych w surowcach roślin leczniczych zależnie od czynników rozwojowych i środowiskowych; realizowane projekty i badania własne dotyczą  m.in. takich roślin jak rzodkiew, kolendra siewna, majeran ogrodowy, pieprzowiec, szałwia lekarska, tymianek właściwy, bazylia pospolita, lebiodka pospolita, hyzop lekarski, mięta pieprzowa, wiązówka bulwkowa, krwiściąg lekarski, kuklik pospolity, stewia. Autorka kursów m.in. „Surowce lecznicze i prozdrowotne”, „Zioła w ogrodach”, „Podstawy zielarstwa”, „Rośliny lecznicze”, „Warzywa i zioła w ogrodach”. Dwukrotnie wyróżniona za pracę dydaktyczną nagrodą Rektora oraz medalem KEN.