dr hab. n. farm. Mirosław Krośniak
Ponad 30-letnie doświadczenie w pracach badawczych dotyczących wpływu substancji zawartych w produktach spożywczych na zdrowie człowieka badanych w modelach In vitro, Ex vivo i In vivo. Doświadczenie w obsłudze sprzętu laboratoryjnego (spektometria UV/Vis, AAS, ICP-MS, chromatografia różnych typów, izotachoforeza, elektroforeza i inne). Posiadanie zezwoleń do pracy ze zwierzętami, recenzent prac naukowych, opracowanie metodyk pomiarowych aktywności enzymów antyoksydacyjnych oraz składników mineralnych w surowicy i tkankach. Opracowanie metodyki oznaczania jodu w surowicy krwi pacjentów. Współpraca ze szpitalami w zakresie toksykologii, chorób dietozależnych oraz badania Indeksu Glikemicznego produktów spożywczych. Współautor podręcznika Toksykologia. TOM 2. Toksykologia szczegółowa i stosowana.