dr inż. Barbara Domagała
Badania koncentrują się na wartości odżywczej roślin leczniczych i prozdrowotnych, zwłaszcza warzyw i ziół, ze szczególnym uwzględnieniem tych używanych w kosmetyce. Pracuje nad opracowaniem naturalnych suplementów diety dla kobiet w ciąży, w tym ekstraktów z liści maliny oraz owoców jagodowych, śliwek i jabłek. Zainteresowania obejmują także uprawę ekologiczną warzyw i ziół, ze szczególnym naciskiem na wykorzystanie naturalnych środków ochrony roślin opartych na ekstraktach roślinnych oraz uprawę współrzędnych. Wykonawca w następujących projektach badawczych: "Opracowanie receptur i procesu produkcji naturalnych koktajli warzywno-owocowych dostosowanych do indywidualnych potrzeb konsumentów", "Funkcjonalne materiały kompozytowe na bazie odpadowego oleju spożywczego do zastosowań w miejscach i obiektach użyteczności publicznej o podwyższonym ryzyku występowania patogenów", "Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi - badania w zakresie innowacyjnych metod ochrony przed szkodnikami, chorobami i chwastami w ekologicznej produkcji ziół i warzyw". Autorka projektu pt. „Opracowanie innowacyjnych biosuplementów diety dla kobiet w ciąży”.